Natuurlijke kaarsen maken

Natuurlijke en Duurzame koolzaadwas kaarsen maken

Ik neem je stap voor stap mee in het proces van het maken van kaarsen met koolzaadwas. Deze natuurlijke en duurzame kaarsen verdienen absoluut een plekje in jouw huis. Het maken van prachtige kaarsen van koolzaadwas vereist een iets andere aanpak dan bijvoorbeeld paraffine, bijenwas of sojawas.

Maar door te kiezen voor het maken van kaarsen met koolzaadwas heb je al één goede stap gezet. Koolzaadwas is namelijk de meest duurzame plantaardige was die momenteel beschikbaar is om te kopen, gebruiken en branden.

  1. Benodigdheden
    Om duurzame en natuurlijke kaarsen te kunnen maken, heb je een aantal essentiële benodigdheden nodig. Eerst zal ik alles op een rijtje zetten en daarna stap voor stap de uitleg geven. Je hebt nodig: Koolzaadwas, lont (met of zonder voetje), essentiële olie/parfumolie voor kaarsen, kleurstof voor kaarsen, een mal of potje, fornuis, pan of pot, roerstokje, satéprikker, lekstop.

  2. Aan de slag
    Als je alle benodigdheden bij elkaar hebt verzameld, kunnen we beginnen. Hieronder zal ik je stap voor stap begeleiden bij het maken van kaarsen van koolzaadwas.

Koolzaadwas: Online verkrijgbaar als pastilles of bij mij te koop als kaarsenzand, in het wit of in kleur. Kaarsenzand kun je direct branden of je kunt er, als je dat leuk vindt, kaarsen van maken. Een voordeel is dat bij kaarsenzand lontjes worden meegeleverd.

Lontjes: Een lont (met of zonder voetje) is nodig om de kaars aan te kunnen steken wanneer deze klaar is. Immers, je wilt dat de koolzaadwas kaars brandt. Voor kaarsen in potjes is het handig om lontjes met voetjes te gebruiken. TIP: Plantaardige was vereist vaak een ronde lont en iets dikker dan bij paraffine. Als een kaars niet goed brandt, ligt dit vaak aan de lont.

Potje/Pan: Ik begrijp dat je waarschijnlijk geen smeltketel hebt. Maar geen zorgen, met een pan op een elektrische kookplaat of gasfornuis kom je ook een eind. Vul de pan met water en plaats daar een kleiner potje of pannetje in (au bain-marie). Voeg de koolzaadwas of kaarsenzand toe en laat het smelten. TIP: De smelttemperatuur van koolzaadwas ligt lager dan bij andere wassoorten, tussen de 45-55 graden Celsius. De stollingstemperatuur ligt tussen de 54-60 graden Celsius. Zorg ervoor dat de was niet warmer wordt dan 80 graden Celsius.

Vorm (potje of mal): Nu de koolzaadwas gesmolten is, is het belangrijk om je gietvorm klaar te hebben en de lont (met of zonder voetje) te plaatsen. In feite kun je elk potje gebruiken, zoals een oude jampot, weckpot of houten kom.

TIP: Zorg ervoor dat de vorm die je gebruikt hittebestendig is en geen beschadigingen heeft. Gebruik je een mal, zorg er dan indien nodig voor dat je een lekstop gebruikt, zodat het vloeibare kaarsvet niet uit de mal kan lekken.

Kleur (speciaal voor kaarsen): Ik vind alle kaarsen mooi. Koolzaadwas heeft een prachtige natuurlijke kleur en kan af en toe iets verschillen. Door kleurstof toe te voegen, kun je precies de kaars maken die past bij jouw interieur. Als je gekleurd kaarsenzand koopt, is de kleur al toegevoegd en hoef je niets meer toe te voegen.

Geur (essentiële olie of parfumolie voor kaarsen): Geurloos is prachtig omdat het past bij elk interieur. Maar als je een extra of specifieke geur wilt creëren, kun je kiezen voor een geur die past bij de kleur of bij je stemming. Denk aan lavendel - paars; zoete sinaasappel - oranje. Voeg de geur toe en roer dit voorzichtig door de koolzaadwas met een lepel of vork. Roer niet te hard, want je wilt geen luchtbellen creëren. Dus rustig roeren.

TIP: Gebruik nooit meer dan 10% geur van het totale gewicht van je kaars.

Gieten en wachten: De koolzaadwas is gesmolten (maximaal 80 graden), de lont en de mal staan klaar, je hebt kleur en/of geur toegevoegd, dus het is nu tijd om te gieten. Pak de pan en giet het gesmolten was voorzichtig over in een gietkan. En nu kun je gaan gieten. Doe het rustig aan, want je wilt geen luchtbellen creëren.

TIP: Als er toch luchtbellen ontstaan, zorg er dan voor dat ze eerst naar boven komen. Dit kun je doen door voorzichtig met de gietkan op de tafel te tikken. Als de bellen verdwenen zijn, kun je doorgaan met gieten.

Als je begint te gieten en er toch bellen ontstaan, herhaal dan de tip. En indien nodig kun je de bellen die naar boven komen voorzichtig doorprikken met een naald of satéprikker.

Krimp - een kenmerk van koolzaadwas: Koolzaadwas krimpt meer dan andere kaarsen. Dus wanneer de kaars gestold is, kan deze iets gekrompen zijn en mogelijk een gat hebben achtergelaten (vooral bij grotere mallen). Geen zorgen, je kunt dit gat gewoon opvullen met gesmolten koolzaadwas.

TIP: Bewaar altijd wat gesmolten koolzaadwas zodat je eventuele krimpgaten kunt opvullen.

Losmaken van de mal: Als je kaars in een potje zit, kun je deze natuurlijk gewoon aansteken. Maar als je een mal hebt gebruikt, is het nu tijd om de kaars uit de mal te halen. Koolzaadwas is een zachte was en kan daarom snel beschadigen. Dus met rust en aandacht kun je de mal van de kaars verwijderen.

TIP: Als je de koolzaadwas kaars niet goed uit de mal krijgt, leg deze dan gewoon even in de vriezer. Meestal komt deze er dan gemakkelijk uit.

Afwerking van de kaars uit de mal: Nu nog de laatste puntjes op de i. Je kaars is bijna klaar. Het stukje lont aan de onderkant knip je af en eventuele oneffenheden aan de onderkant snijd je voorzichtig bij met een scherp mesje.

Klaar: Je natuurlijke, duurzame koolzaadwas kaars is klaar.

Veel plezier met het branden veilig branden van je kaars. 

P.S.: Als je gewoon een koolzaadwas kaars bij mij wilt kopen, neem ik alle resten van koolzaadwas kaarsen (die je bij mij hebt gekocht) weer terug. Je krijgt de helft van het gewicht als tegoed (korting) op je volgende aankoop. Dus als je meteen wilt genieten van een natuurlijke, duurzame koolzaadwas kaars, ben je van harte welkom om er een in mijn winkel te kopen.

 

Handmade decorative rapeseed wax candles

Angeline's Candles works exclusively with rapeseed wax. Vegetable, fully degradable and a pleasant soft flame. I make a collection of all rapeseed wax candles that you can order online or buy at the market . Your order is made especially for you. My candles are always unique, colorful and made from rapeseed wax.

Do you have special wishes regarding scent, shape or color? Let me know.